Turk Time
DOLAR
38,3167 %0.04
EURO
43,7115 %0.78
ALTIN
4108,4200 %0.23
BIST-100
9491,00 %1.92
PETROL
66,6700 %0.83
BONO
46,7200 %-0.04
ISTANBUL
BUGÜN
10/16°
ISTANBUL
YARIN
11/17°

Tansiyonu denetim altına almak, demansı yavaşlatıyor

Yüksek tansiyonla mücadelede yoğun destek alan bireylerde demans riskinin daha düşük olduğu ortaya çıktı.

  • Son Güncelleme:
Tansiyonu denetim altına almak, demansı yavaşlatıyor

Nature Medicine dergisinde yayımlanan çalışmada, Çin'in kırsal bölgelerinde yaşayan 33 bin 995 kişi incelendi. Katılımcıların tamamı kontrolsüz yüksek tansiyona sahipti. Araştırmacılar bu kişileri iki gruba ayırdı: Biri yoğun tansiyon kontrolü aldı, diğeri ise standart sağlık hizmetlerinden yararlandı.

Yoğun bakım grubundaki 17 bin 407 kişi, “köy doktorları” olarak bilinen yerel sağlık çalışanlarından bireysel ilaç tedavisi, yaşam tarzı değişikliği (tuz ve alkol azaltımı, kilo verme gibi), düzenli tansiyon takibi ve sağlık danışmanlığı aldı. Ayrıca evde kullanılmak üzere ücretsiz tansiyon ölçüm cihazları sağlandı.

Diğer 16 bin 588 kişilik grup ise yalnızca alışılmış sağlık hizmeti kapsamında tedavi gördü. Bu grupta da yaşam tarzı değişiklikleri önerildi ve bazı katılımcılar ilaç kullandı ancak danışmanlık ve evde takip gibi desteklerden yararlanmadılar.

Dört yıl süren takip sonunda, yoğun destek alan grupta 668 kişi, standart bakım alan grupta ise 734 kişi demansa yakalandı. Analizler, yoğun bakım grubunun demans riskinde yüzde 15 düşüş olduğunu ortaya koydu. Ayrıca bu grupta demans gelişmeden önceki bilişsel bozulma riski de yüzde 16 daha düşüktü.

Araştırmayı yürüten ekipten Prof. Jiang He, “Yüksek tansiyonu kontrol altına almak, demansı önlemede etkili bir yöntem olabilir. Bu uygulama yaygınlaştırılmalı” dedi.

Uzmanlar, araştırmanın bazı sınırlılıkları olduğunu belirtti. Başlangıçta katılımcıların bilişsel durumları değerlendirilmemişti, ancak gruplar arasındaki demografik benzerlikler bu durumu dengeledi. Ayrıca, tansiyon kontrolüyle birlikte yapılan yaşam tarzı değişikliklerinin etkileri ayrı ayrı ölçülemedi.

Edinburgh Üniversitesi’nden Prof. Joanna Wardlaw, elde edilen sonuçların bu iki faktörün birleşik etkisini yansıttığını söyledi. Diğer uzmanlar da bu tür çalışmaların farklı ülkelerde ve daha uzun takip süreleriyle tekrarlanması gerektiğini vurguladı.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz