Turk Time
DOLAR
38,5669 %0
EURO
43,5908 %-0.11
ALTIN
4018,5500 %-0.01
BIST-100
9168,00 %0.98
PETROL
61,2900 %-1.35
BONO
46,4800 %-0.87
ISTANBUL
BUGÜN
14/22°
ISTANBUL
YARIN
17/22°

Uzmanlardan dikkat çeken araştırma: 'Beyin temizliği' tedavisi

Washington Üniversitesi’nden bilim insanları, yaşlanmayla birlikte beyinlerin işlevselliğini koruması için gerekli olan atık temizleme süreçlerinin bozulmaya başladığını ve bu durumun hafıza kaybı gibi ciddi sorunlara yol açtığını keşfetti.

  • Son Güncelleme:
Uzmanlardan dikkat çeken araştırma: 'Beyin temizliği' tedavisi

Araştırma, beynin atık temizleme sistemi olan meningeal lenfatik damarlar üzerine yoğunlaşıyor. Vücudun genel lenfatik sisteminin bir parçası olan bu damarlar, beyin atıklarının temizlenmesinde ve bağışıklık sistemine yardımcı olmakta kritik bir rol oynuyor.

Bilim insanları, yaşlı farelerin meningeal lenfatik damarlarının büyümesini ve işlevselliğini artırmak için özel bir protein tedavisi uyguladı. Tedavi edilen fareler, tedavi edilmeyenlere kıyasla belirgin bir hafıza iyileşmesi gösterdi.

Yaşlanmayla birlikte hafıza kaybı ve bilişsel yetilerin azalması Alzheimer gibi hastalıklarla doğrudan bağlantılıdır. Bu yeni bulgular, demans ve diğer nörodejeneratif hastalıkları yavaşlatmak veya önlemek için potansiyel ipuçları sunabilir.

Araştırma sırasında, mikroglia adı verilen bağışıklık hücrelerinin aşırı stres altındayken interlökin 6 adlı bir proteinle yardım çağrısında bulunduğu keşfedildi. Tedavi sayesinde bu protein seviyeleri azaldı ve bağışıklık sistemindeki düzensizlikler düzeldi.

Meningeal lenfatik damarların beynin dışında bulunması, tedavinin kan-beyin bariyerini aşma zorunluluğunu ortadan kaldırarak önemli bir avantaj sağladı. Bu da tedavilerin daha etkili bir şekilde beyne ulaşmasına olanak tanıyor.

Washington Üniversitesi’nden nörobilimci Jonathan Kipnis, bu çalışmanın beyin sağlığını desteklemek için meningeal lenfatik damarların modülasyonunun kullanılabileceğini belirtti. "Nöronları yeniden canlandıramayabiliriz, ancak meningeal lenfatik damarları düzenleyerek onların en iyi şekilde işlev göstermelerini sağlayabiliriz" dedi.

Araştırmanın sonuçları Cell dergisinde yayımlandı ve gelecekte bilişsel gerilemeyi önlemek veya yavaşlatmak için daha güçlü tedavilerin geliştirilmesi umuluyor.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz