Turk Time
DOLAR
39,0294 %0.29
EURO
44,3376 %0.67
ALTIN
4222,7400 %2.41
BIST-100
9356,00 %-1.26
PETROL
64,8000 %0.56
BONO
45,1100 %0.78
ISTANBUL
BUGÜN
19/25°
ISTANBUL
YARIN
19/26°

Uzman isim uyardı: Adrenal kitleler çoğu zaman belirti vermiyor

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hüsnü Aydın, adrenal kitlelerin erken tespiti ve cerrahi tedavisi hakkında bilgiler paylaştı.

  • Son Güncelleme:
Uzman isim uyardı: Adrenal kitleler çoğu zaman belirti vermiyor

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hüsnü Aydın, adrenal kitlelerin erken tespiti ve cerrahi tedavisi hakkında bilgiler paylaştı.

Doç. Dr. Aydın, Adrenal kitlelerin böbrek üstü bezinden kaynaklanan büyümeler olduğunu, hormon üreten bu kitlelerin yaşamı tehdit edebilecek sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, bu hastalıklara karşı cerrahi operasyonları güvenli bir şekilde yapılabildiğini söyledi.

‘ADRENAL KİTLELER GENELLİKLE SEMPTOMSUZDUR’
 
Adrenal kitlelerin genellikle iyi huylu olduğunu belirten Dr. Aydın, “Bu kitleler çoğu zaman hastalarımızda herhangi bir belirtiye yol açmaz. Çoğunlukla başka bir hastalık nedeniyle yapılan görüntüleme tetkiklerinde tesadüfen fark edilir. Ancak bazı durumlarda, bu kitleler hormon üretebilir ve büyüyerek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir” dedi.

Adrenal kitlelerin hormon üretmesinin, üç önemli sağlık sorununa yol açabileceğini belirten Dr. Aydın, şunları söyledi:
 
“Bu hastalıklar, genellikle adrenal bezlerin aşırı hormon üretmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Cushing Sendromu, aşırı kortizol üretimi ile karakterize edilen bir durumdur. Vücutta fazla miktarda stres hormonu birikmesine yol açan bu sendrom, cerrahi müdahale gerektirir. Cushing hastalığına yol açan adrenal kitlenin cerrahi olarak çıkarılması gerekmektedir. Feokromasitoma, adrenal bezlerin aşırı adrenalin ve nöradrenalin üretmesi sonucunda yüksek tansiyon ataklarına neden olur. Bu hastalığın tanısı oldukça zordur ancak tanı konduğunda tedavi cerrahi olarak yapılmalıdır. ConnSendromu ise adrenal bezlerinde aşırı aldosteron üretiminde ortaya çıkar Bu hastalık, potasyum düşüklüğü ve yüksek tansiyon gibi sorunlara yol açar.”
 
CERRAHİ TEDAVİ VE İYİLEŞME SÜRECİ
 Adrenal cerrahisinin risklerinden de bahseden Dr. Aydın, “Her cerrahinin olduğu gibi adrenal cerrahisinin de bazı riskleri vardır. Bunlar kanama, yara enfeksiyonu ve idrar yolu enfeksiyonları gibi durumları içerebilir. Ancak günümüzde bu cerrahiler büyük başarı oranlarıyla güvenli bir şekilde yapılabilmektedir. Cerrahiden sonra hastaların iyileşme sürecinin oldukça hızlıdır. Hastalarımız genellikle akşamında ayağa kalkabilmekte ve günlük ihtiyaçlarını kendileri karşılayabilecek hale gelmektedirler. Hastalarımızın çoğu birinci günün sonunda evlerine gönderilebilmektedir” diye konuştu.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz