Turk Time
DOLAR
39,0975 %0
EURO
44,2890 %0.22
ALTIN
4133,1700 %0
BIST-100
9178,00 %-0.39
PETROL
64,3300 %0.02
BONO
43,8200 %0.02
ISTANBUL
BUGÜN
18/23°
ISTANBUL
YARIN
16/23°

Topkapı Sarayı'nda yeni dönem: Silahtar nöbeti

Topkapı Sarayı'nda yeni dönem başladı. Saray girişinde "Silahtar" kıyafetli askerler nöbet tutmaya başladı.

  • Son Güncelleme:
Topkapı Sarayı'nda yeni dönem: Silahtar nöbeti

Tarihi Topkapı Sarayı'nın kapısında jandarmalar silahtar kıyafeti ile nöbet tuttu. Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Milli Saraylar Başkanlığına bağlı Topkapı Sarayı'nda hayata geçirilen yeni uygulama dikkat çekti.

Saray etrafında bulunan diğer nöbet noktalarındaki nöbet hizmetleri ise güncel jandarma asayiş kıyafetiyle sürdürülmeye devam ediyor.

Osmanlı'da Sultan'ın silahları ile silah depolarından sorumlu saray görevlileri olan silahtarların kıyafetlerini giyen jandarmaların nöbet değişimleri ve nöbet yerlerine gidip gelirken saray içerisindeki yürüyüşleri de ziyaretçilerin dikkatini çekerken bazı turistlerin silahtar kıyafeti ile nöbet tutan jandarmalar ile fotoğraf çektirdiği görüldü.

"DÜNYADA KULLANILAN BİR YÖNTEM"

Topkapı Sarayı Daire Başkanı İlhan Kocaman, tematik müzeciliği öne çıkarmaya gayret ettiklerini ifade ederek, "Dünya müzeciliğinde olduğu gibi dönemi yansıtan ve dönemi anlatan bazı uygulamaları gerçekleştirmek istiyoruz. Bunlardan bir tanesi de dönemin kıyafetleri ile buradaki saray görevlilerini saray içerisinde gezdirerek, nöbet tutturarak, ziyaretçilerin ilgisini artırmak ve dönemi anlatmak." dedi.

SARAY İÇİNDE NÖBET TUTUP GEZİYORLAR

Sarayın özellikle ikinci ve üçüncü avlularında koruma görevi yapan silahtarları uygulamaya aldıklarını dile getiren Kocaman, şöyle devam etti:

"Bunlar saray içerisinde gerek nöbet tutarak, gerek gezerek dönemi anlatmaya çalışmaktadır. Tabii ki biz bunları belirlerken özellikle döneme ait eserleri inceledik ve o dönemde silahtarların giydiği kıyafet şekillerini, desenlerini, renklerini, dönemin belgeleriyle tanıtarak, dönemin belgelerine bakarak uygulamaya aldık.

Bu uygulama sadece bizde değil, dünya müzeciliğinde de çokça kullanılan bir yöntemdir. Şu anda da gördüğümüz kadarıyla gelen ziyaretçilerimizin de ilgisini çekmekte ve ayrıca o dönemi tabiri caizse az da olsa yaşatmaktadır."

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz