Turk Time
DOLAR
38,4596 %-0.07
EURO
43,7075 %-0.08
ALTIN
4000,5200 %-1.71
BIST-100
9078,00 %-1.59
PETROL
60,2800 %-1.28
BONO
46,8900 %-0.19
ISTANBUL
BUGÜN
10/12°
ISTANBUL
YARIN
11/17°

Ramazan ayının gözdesi ama büyük tehlikesi açığa çıktı!

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, hurmanın uygun koşullarda muhafaza edilmediği takdirde sağlık açısından büyük riskler taşıyabileceği uyarısında bulundu.

  • Son Güncelleme:
Ramazan ayının gözdesi ama büyük tehlikesi açığa çıktı!

Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmezi olan hurma, besin değerleri açısından sağlıklı bir seçenek olsa da, hijyenik olmayan koşullarda muhafaza edildiğinde zararlı olabiliyor. Yüksek lif içeriği, antioksidan özelliği ve içerdiği potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi minerallerle sağlık için faydalı olan hurma, uygun ortamda muhafaza edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, pazarda, yol kenarında tezgahlarda çoğunlukla açıkta satışa sunulan, uygun ortamda muhafaza edilmeyen, küflenen, nemli ortamda uzun süre bekleyen hurmada zehirli toksin oluşabileceğini vurguladı. Aflatoksinin insanlar üzerine kanserojen etkiye sahip olduğunu belirten Manavoğlu, "Açıkta, nemli ortamda satılan hurmada küf ve aflatoksin adı verilen bulaşanlar oluşabilir. Aflatoksin gözle ya da tadarak bilinemez. Laboratuvar ortamında belirlenebilir. Kansere sebep olan toksindir. Özellikle çocuklarda, hamile, bağışıklığı düşük bireylerde bu toksinler vücuda fazla alınırsa ölüme neden olabilir. Yüksek ateş, kusma, ishal gibi zehirlenme belirtileri görülebilir" dedi.

Açıkta satılan hurmada hijyen yönünden de sağlık riski bulunduğuna değinen Manavoğlu, şunları söyledi:

"Hurmayı ambalajlı almaya dikkat etmemiz gerekiyor. Kapalı, güvenilir şekilde soframıza gelmesi lazım. Hurma genelde açıkta, yol kenarında, toplu şekilde çuval içinde ya da tezgahlarda karşımıza çıkıyor. Özellikle yol kenarında satılan hurmaya dikkat etmeliyiz. Egzozdan çıkan ağır metal, toz, farklı bulaşandan etkileniyor. Egzozdan kaynaklı ağır metal bulaşısı, hastalıklara yol açabilir. Ambalajlı ve Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan üretim izni almış işletmelerce sunulan hurmayı satın almalıyız. Tozlanmış, dışarıdan fiziksel kirlilik bulaşmış hurmalar tercih edilmemeli."

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz