Turk Time
DOLAR
38,4762 %-0.03
EURO
43,9352 %0.09
ALTIN
4108,0900 %0.07
BIST-100
9225,00 %-0.88
PETROL
63,2800 %0.43
BONO
46,9800 %-0.8
ISTANBUL
BUGÜN
9/15°
ISTANBUL
YARIN
11/15°

Parkinson için erken tanı uyarısı

Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ayşe Bora Tokçaer, "Erken tanı ve multidisipliner yaklaşımla Parkinson hastalarında yaşam kalitesini korumak mümkündür." ifadesini kullandı.

  • Son Güncelleme:
Parkinson için erken tanı uyarısı

Dernekten yapılan yazılı açıklamaya göre, Prof. Dr. Tokçaer, Dünya Parkinson Günü kapsamında Ankara Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle, belediyenin konferans salonundaki fuaye alanında Parkinson hastalığına dikkati çekmek amacıyla düzenlenen etkinlikte konuştu.

Prof. Dr. Tokçaer, Parkinson hastalığının, beyinde dopamin üreten hücrelerin hasarıyla ortaya çıkan ilerleyici bir nörolojik bozukluk olduğunu belirterek, en sık görülen belirtilerinin titreme, hareketlerde yavaşlama, kaslarda katılık, denge ve koordinasyon sorunları, yutma ve konuşma güçlükleri ile bilişsel işlevlerde azalma olduğunu kaydetti.

BELİRTİLER VE YAŞANANLAR

Belirtilerin genellikle yavaşça ortaya çıkıp zamanla ilerlediğini anlatan Prof. Dr. Tokçaer, "Denge ve yürüme bozuklukları, yutma, konuşma sorunları Parkinson hastalığının geç dönemlerinde ortaya çıkar. Bilişsel işlev bozukluğu yine hasta yaşının ve hastalık süresinin ilerlemesiyle belirir. Parkinson hastalığı motor belirti ve bulgular dışında uyku bozuklukları, depresyon, anksiyete, kabızlık, idrara sıkışma, pozisyon değişimi ile tansiyon düşmesi, ağrı, yorgunluk ve bilişsel bozukluklar gibi geniş bir yelpazede yer alan motor dışı belirtileri de olan bir hastalıktır." bilgisini verdi.

Bu sorunlara ilişkin farkındalığın, hasta ve yakınlarının hekimi zamanında bilgilendirmesini ve tedavide gerekli düzenlemeleri sağlayacağını aktaran Prof. Dr. Ayşe Bora Tokçaer, "Erken tanı ve multidisipliner yaklaşımla Parkinson hastalarında yaşam kalitesini korumak mümkündür. Düzenli nörolojik kontroller, sağlıklı yaşam tarzı ve destekleyici tedaviler hastalığın seyrinde fark yaratmaktadır." değerlendirmesini yaptı.

Tokçaer, Parkinson hastalığına yönelik tedavi uygulamalarının son yıllarda geliştiğine de dikkati çekti.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz