Turk Time
DOLAR
38,5792 %0.03
EURO
43,7009 %0.15
ALTIN
4108,2400 %2.23
BIST-100
9112,00 %-0.6
PETROL
59,6900 %-2.61
BONO
46,9400 %0.92
ISTANBUL
BUGÜN
15/22°
ISTANBUL
YARIN
17/23°

O hastalıklara umut veren yöntem yeni bir tehlikeyle gündemde

Beyin implantlarının güvenliği ile ilgili yapılan yeni bir araştırma çarpıcı sonuçları ortaya çıkardı. Bu cihazların bakterilerin beyne ulaşmasına neden olabileceği belirtildi.

  • Son Güncelleme:
O hastalıklara umut veren yöntem yeni bir tehlikeyle gündemde

Felç, epilepsi ve diğer nörolojik hastalıklarda umut vadeden beyin implantları, şimdi başka bir tehlikeyle gündemde.

ABD'deki Case Western Reserve Üniversitesi'nden bilim insanları, implant sonrası beyin dokusunda bakteri tespit etti. Bu bakterilerin inflamasyonu tetikleyerek cihazların uzun vadeli başarısını olumsuz etkileyebileceği belirlendi.

Araştırma, saygın bilim dergisi Nature Communications’da yayımlandı ve bu alandaki tasarımları kökten değiştirebilecek potansiyel taşıyor.

BAKTERİLERE GEÇİŞ İZNİ

Araştırmada, fare beyinlerine yerleştirilen mikroelektrotlar incelendi. Bilim insanları, bu beyin dokularında bağırsak kökenli bakterilere ait DNA izlerine rastladı. Bu durum, implant yerleştirilirken “kan-beyin bariyerinde” oluşan hasarın bakterilere geçiş izni verdiğini ortaya koyuyor.

“Bu alandaki bakış açımızı tamamen değiştirecek bir bulgu” diyen araştırmanın baş yazarı George Hoeferlin, şimdiye dek yalnızca bağışıklık sisteminin implantlara verdiği tepkiye odaklanıldığını ancak bakterilerin de bu sürece aktif şekilde katıldığını belirtiyor.

"KALICI ÇÖZÜMLER GEREKİYOR"

Farelere uygulanan antibiyotik tedavisi, bakteriyel bulaşmayı azaltarak cihazların performansını iyileştirse de uzun süreli antibiyotik kullanımı zararlı bulundu. Dahası, beyinde tespit edilen bazı bakterilerin Alzheimer, Parkinson ve inme gibi ciddi nörolojik hastalıklarla ilişkili olduğu biliniyor.

Üniversitenin inovasyon başkan yardımcısı Prof. Jeff Capadona, “Bu sonuçlar, sadece iltihabı bastırmak değil, bakterilerin beyne girişini tamamen engelleyecek kalıcı çözümler geliştirmemiz gerektiğini gösteriyor” dedi.

Capadona’nın laboratuvarı, şimdi araştırmayı genişleterek hidroensefali gibi durumlarda kullanılan ventriküler şantlar gibi farklı beyin implantlarındaki bakteriyel etkileri de inceliyor. Kaynak / TRT Haber

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz