Turk Time
DOLAR
38,4149 %0.2
EURO
43,7601 %-0.02
ALTIN
4100,2300 %-0.71
BIST-100
9433,00 %-0.61
PETROL
66,8700 %0.48
BONO
47,2900 %1.22
ISTANBUL
BUGÜN
11/16°
ISTANBUL
YARIN
10/14°

Gazze'ye bir buçuk aydır insani yardım girmiyor!

İsrail'in 18 aydır sürdürdüğü Gazze'ye yönelik işgali devam ediyor. Filistinliler, Gazze'nin küçük bir bölümüne sıkıştırılıp göçe zorlanırken, bir buçuk aydır şehre insani yardım girişine de izin verilmiyor.

  • Son Güncelleme:
Gazze'ye bir buçuk aydır insani yardım girmiyor!

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Uluslararası Ceza Mahkemesinde insanlığa karşı işlenen suçlardan hakkında yakalama kararı çıkarılıp ve İsrail devletinin de Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırımla yargılanmasına rağmen Gazze'ye saldırılar, 18 aydır devam ediyor.

2 MART'TA İNSANİ YARDIM GİRİŞİ DURDU

İsrail, 19 Ocak'ta devreye giren ateşkesin ardından 2 Mart'ta Gazze'ye tüm insani yardım girişini durdurdu.

Netanyahu, Meclis'te iktidarı için sınav niteliğindeki 2024-2025 bütçesi ve siyasette iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet (Şabak) Direktörü Ronen Bar'ı görevden alma krizinin eşiğindeyken, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminden gelen yeşil ışıkla, 18 Mart'ta Gazze'ye şiddetli saldırılar yeniden başlattı.

İsrail ordusunun, "Gazze'deki İsrailli esirleri geri getirmek" bahanesiyle başladığı saldırılarda sadece 18 Mart'taki yoğun bombardımanında çoğu kadın ve çocuk 400 kadar Filistinli hayatını kaybetti.

Gazze Şeridi'ne 18 Mart'ta başlayan saldırılarda üçte ikisinden fazlası kadın ve çocuk, 1600'den fazla Filistinli can verdi. İsrail ordusunun, 7 Ekim'den bugüne bölgede düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 51 bini aştı, yaralı sayısı 110 bini geçti. Gazze'de hala daha binlerce kişinin kayıp statüsünde olduğu enkaz altında kaldığı belirtiliyor.

KÜÇÜK BİR BÖLGEDE GÖÇE ZORLANIYORLAR

Birleşmiş Milletlerin (BM) açıkladığı rakamlara göre, İsrail ordusunun işgal ettiği bölümleri artırmasıyla 2 milyondan fazla Filistinli için Gazze'nin yaklaşık yüzde 70'i yasak bölge konumuna geldi. İsrail ordusu bunun yanı sıra Gazze'nin yaklaşık yüzde 20'sine denk gelen Refah bölgesini de "güvenlik bölgesine" kattığını yani işgal ettiğini duyurdu.

İsrail Savunma Bakanı Gideon Saar, yurt dışında yaptığı ziyaretlerde ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze'deki Filistinlileri komşu ülkelere sürme planına ilişkin "Filistinlilerin gönüllü göçüne izin verilmesi gerektiği söylemini" tekrarlıyor.

Savunma Bakanı Yisrael Katz ise Gazze'de genişlettikleri kara işgaliyle "yüz binlerce Filistinliyi sürdükleriyle" övünerek daha geniş alanları ilhak etme tehdidinde bulunuyor.

İsrail ordusunun Gazze içinde işgal ettiği alanlardan daha önceki gibi çekilmeyeceğini buralarda kalıcı veya geçici işgali sürdürerek "güvenlik bölgesi haline getireceklerini" dile getiren Katz, "Gazze'deki Filistinlilerin başka ülkelere göç ettirilmesini teşvik için çalıştıklarını" belirtti.

İNSANİ YARDIMLAR GİRMİYOR

Bunun yanı sıra, İsrail'in Gazze'ye 2 Mart'ta başlattığı insani yardım ambargosunun faturasıysa giderek ağırlaşıyor. İsrail ordusunun saldırılarıyla giderek daha az alana sıkıştırılan Filistinliler yardımdan yoksun biçimde hayatta kalmaya çalışıyor. İsrail, 19 Ocak'ta devreye giren ateşkeste Gazze'ye uzun süre yetecek insani yardım girdiğini savunuyor.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) ise Gazze Şeridi'ne ateşkes sırasında giren yiyecek stoklarının tükendiğini açıkladı.

Gazze'deki sivil yerleşimlerin yüzde 92'si ya yıkılmış ya da hasar görmüş durumda. Yaklaşık 1,9 milyon kişi bir sığınak ve temel ev ihtiyaçlarına ihtiyaç duyarak yaşıyor.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi’nden (OCHA) 1,5 aydır Gazze'ye hiçbir yardım girişine izin verilmediğine dikkati çekerek, "savaşın başından itibaren en uzun yardım ambargosu karşısında insani durumun 7 Ekim 2023'ten bugüne en ağır duruma ulaştığı" vurgulandı.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz