Turk Time
DOLAR
38,3204 %0.05
EURO
43,7314 %0.82
ALTIN
4111,4800 %0.3
BIST-100
9331,00 %0.21
PETROL
66,4700 %0.53
BONO
46,7400 %1.96
ISTANBUL
BUGÜN
12/15°
ISTANBUL
YARIN
12/17°

Gazze'de açlık ve susuzluk derinleşiyor: İsrail 52 gündür Gazze'yi aç bırakıyor!

İsrail'in Gazze'ye yaptığı insanlık dışı saldırılarının yanında bir yandan da aç ve susuz bırakma politikası da devam ediyor. Gazze'de halka 52 gündür gıda yardımı ulaştırılmıyor.

  • Son Güncelleme:
Gazze'de açlık ve susuzluk derinleşiyor: İsrail 52 gündür Gazze'yi aç bırakıyor!

İsrail Gazze Şeridi'nde 52 gündür sınır kapılarından gıda, sağlık malzemesi, yakıt gibi ürünlerin geçişini engelleyerek iki milyondan fazla Filistinliyi "aç bırakma"yı sürdürüyor.

Gazze Şeridi'ne normal şartlarda yardımlar Kerem Ebu Salim, Erez ve Zikim olmak üzere 3 sınır kapısı üzerinden ulaştırılıyor.

İsrail, 2 Mart'tan itibaren bu üç kapıdan Gazze Şeridi'ne insani yardımların girişini durdurma kararı aldı, bölgeye yardım malzemesi ve yakıt girişini engelledi.

İsrail'in 19 aydır bölgede yürüttüğü soykırım nedeniyle yoksullaşan, dışarıdan verilecek yardımlara bağlı hale gelen Filistin halkının maruz kaldığı şartlar, sınır kapılarının kapanmasıyla daha da kötüleşti.

Gazze Şeridi'ndeki Filistin hükümeti, 19 Mart'taki açıklamasında İsrail'in devam eden ablukası ve 2 Mart'tan bu yana sınır kapılarının kapatılmasıyla yardımların girişinin engellenmesi sonucunda bölgenin "kıtlığın ilk aşamalarına" girdiğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) ise Gazze'deki insani krizin, Ekim 2023'ten bu yana en kötü seviyeye ulaştığını aktardı.

UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, "İnsani yardım, pazarlık kozu ve savaş silahı olarak kullanılıyor. Kuşatma kaldırılmalı, insani yardım akışı sağlanmalı, esirler serbest bırakılmalı, ateşkes yeniden sağlanmalı." ifadeleriyle yaşanan duruma tepki gösterdi.

GAZZE KITLIK İÇİNDE

Gazze'deki Filistin hükümetinin Medya Ofis Müdürü İsmail es-Sevabite yaptığı açıklamada, "2,4 milyon Filistinli, ciddi ölçüde ve felaket boyutunda gıda güvensizliği yaşıyor." dedi.

Sevabite, Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması'nın (IPC) değerlendirmesine göre Gazze'deki krizin yarım milyondan fazla kişinin kıtlığın en yüksek seviyesi olan 5. seviyeye sürüklenme tehlikesi taşıdığına dikkati çekti.

Gazze'nin "yakın bir kıtlık tehdidiyle karşı karşıya olduğunu ve bölgenin bazı kesimlerinin de kıtlık içinde olduğunu" aktaran Sevabite, şunları söyledi:

"Gazze'deki Filistinlilerin yüzde 90'ının yaşamı, sınır kapılarının kapatılması, yardım girişinin engellenmesi ve abluka nedeniyle artık bölgeye ulaşamayan yardımlara bağlı durumda."

Sevabite, onlarca fırının buğday ve yakıt tükendiği için çalışmalarını durdurduğunu, uluslararası programlar ve kuruluşların gıda dağıtımı ve fırınlara verdiği desteği askıya almak zorunda kaldığını, bazı seyyar fırınların da çok sınırlı kapasitede faaliyet gösterdiğini ifade etti.

Filistinli yetkili, "Gazze'de 7 Ekim 2023'ten bu yana ciddi seviyedeki yetersiz beslenme, gıda ve ilaç sıkıntısı nedeniyle 50 çocuk hayatını kaybetti." diye konuştu.

EN ÇOK ÇOCUKLAR VE KADINLAR ETKİLENİYOR

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi, İsrail'in işlediği bu ölümcül suçun, Gazze Şeridi nüfusunun üçte ikisinden fazlasını oluşturan çocukları ve kadınları etkilediğini belirtti.

İsrail'in ablukasının yol açtığı gıda ve sağlık hizmetleri yetersizliğinden dolayı, çocukların yetersiz beslenme, bağışıklığın zayıflaması gibi nedenlerle yavaş ölüm riskiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekildi.

Örgüt, hamile ve emziren kadınların temel beslenme yetersizliği ve sağlık sisteminin çökmesi nedeniyle hem kendileri hem bebeklerinin hayatlarını tehdit edebilecek ciddi risklerle karşı karşıya olduğu uyarısı yaptı.

Medya Ofisi 16 Nisan'da yaptığı açıklamada, gıda sıkıntısı, su kıtlığı ve kötüleşen sağlık sistemi nedeniyle 1,1 milyondan fazla çocuğun ciddi şekilde yetersiz beslenme sorunu yaşadığını duyurmuştu.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz