Turk Time
DOLAR
38,4220 %0.22
EURO
43,6834 %-0.2
ALTIN
4081,2500 %-1.17
BIST-100
9479,00 %-0.12
PETROL
66,1500 %-0.6
BONO
46,7200 %-0.04
ISTANBUL
BUGÜN
12/16°
ISTANBUL
YARIN
13/19°

Fazla tuz tüketimi obezite riskini artırabilir

Avrupa Obezite Kongresi'nde sunulacak olan araştırma, tuz tüketimi ile obezite arasındaki güçlü ilişkiye dikkat çekiyor.

  • Son Güncelleme:
Fazla tuz tüketimi obezite riskini artırabilir

Avrupa Obezite Kongresi'nde (ECO 2025) sunulacak olan araştırma, tuz tüketimi ile obezite arasındaki güçlü ilişkiye dikkat çekiyor.

Çalışma, Finlandiya Sağlık ve Refah Enstitüsü’nden Annika Santalahti ve ekibi tarafından yürütüldü.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre obezite, 30 kg/m² ve üzeri vücut kitle indeksi (VKİ) olarak tanımlanıyor.

GÜNDELİK YİYECEKLERDEN ALINAN SODYUM OBEZİTEYİ TETİKLİYOR

Karın bölgesi obezitesi ise iç organlar çevresinde aşırı yağ birikimi ile ölçülüyor ve kalp-damar hastalıkları açısından daha büyük risk taşıyor.

Finlandiya'da sodyum tüketimi 1970’lerdeki zirve seviyelerinden sonra düşüş göstermiş olsa da, 2007 yılından bu yana sabit seyrediyor.

Uzmanlar, yüksek sodyum alımının yalnızca "sağlıksız gıdalar"dan değil, işlenmiş et ürünleri, ekmek ve peynir gibi gündelik tüketilen yiyeceklerden kaynaklandığını vurguluyor.

Araştırma ekibi, bireysel önlemlerin yeterli olmadığını, toplumsal düzeyde değişikliklerin ancak gıda sektörüyle iş birliği halinde mümkün olabileceğini belirtiyor.

Ulusal FinHealth 2017 çalışması kapsamında elde edilen verilere göre, günlük tuz tüketimi kadınlarda DSÖ'nün önerdiği günlük 5 gram sınırının neredeyse iki katına çıkarken, erkeklerde bu oran üç katı aştı.

İstatistiksel modellemelerle desteklenen bulgulara göre, sodyum tüketimi en yüksek grupta yer alan kadınlar, en düşük gruptaki kadınlara kıyasla genel obezite açısından 4,3 kat, karın obezitesi açısından ise 3,4 kat daha fazla risk taşıyor.

Erkeklerde ise idrar örneklerine dayalı değerlendirmede, en yüksek sodyum grubundaki bireylerin genel obezite riskinin 6 kat, karın obezitesi riskinin ise 4,7 kat arttığı saptandı.

TUZUN BIYOLOJİK ETKİLERI ARAŞTIRILIYOR

Uzmanlara göre bu bulgular, yüksek tuz tüketiminin tokluk hormonlarını etkileyebileceğini, bağırsak mikrobiyomu ve vücut bileşimi üzerinde biyolojik değişikliklere yol açabileceğini gösteriyor.

Ayrıca, yüksek sodyum alımının genellikle aşırı işlenmiş gıda tüketimini de yansıttığına dikkat çekiliyor.

Araştırma ekibi, bu ilişkinin biyolojik mekanizmalarının daha fazla araştırılması gerektiğini vurgularken, gıda endüstrisinin de sodyum oranlarını azaltmakta kilit rol oynayabileceğini belirtiyor.

“Günlük tüketilen gıdaların ne kadar tuzlu olduğuna dikkat etmek gerekiyor,” ifadelerini kullanan araştırmacılar, obeziteyle mücadelede sadece bireysel farkındalığın değil, gıda politikalarında köklü değişikliklerin de önem taşıdığını belirtiyor.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz