Bilim insanlarından çığır açacak adım: Çiğnenmiş sakızdan gebelik testi!
Çeşitli hastalıkların teşhisinde kullanılan tek kullanımlık testler (Kovid-19, gebelik) kullanıldıktan sonra çöpe gidiyor. Bu durum, çevresel etki açısından ciddi bir sorun teşkil ederken, İngiltere'deki bilim insanları bu soruna çözüm bulmak için önemli bir adım attı.
- Son Güncelleme:

ÇİĞNENMİŞ SAKIZLARLA YÜZDE 30 İLA YÜZDE ORANINDA 50 TASARRUF
Bu yenilik, tıp endüstrisinde sıklıkla kullanılan ve genellikle tek kullanımlık olan test kitlerinin çevresel etkilerini azaltmayı hedefliyor. Edinburgh Üniversitesi'nden bir uzman, yeni teknoloji hakkında yaptığı açıklamada, "Beş yanal akış tahlil kitini geri dönüştürülmüş malzemelerden ürettik. Bunlardan üçü eski sakızlardan, buzdolabı parçalarından ve kireç taşlarından, ikisi de biyolojik olarak türetilmiş malzemelerden yapıldı. Amacımız hammadde üretiminden yüzde 30 ila yüzde 50 oranında tasarruf etmek" ifadelerini kullandı.
NTV'de yer alan habere göre; bu gelişme, sadece plastik kullanımını azaltmakla kalmayıp, aynı zamanda atık yönetimi açısından da büyük önem taşıyor. İngiliz girişimciler, sağlık sektöründe her yıl milyarlarca test kitinin bir kez kullanıldıktan sonra çöpe gittiğine dikkat çekiyorlar. Ancak, yeni teknoloji sayesinde bu kitler geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilecek ve böylece çevreye zarar veren plastik atıklarının azaltılması sağlanacak.
Geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılan test kitleri üzerindeki denemeler devam ediyor. Uzmanlar, bu teknolojinin geniş çapta kullanılmasıyla onbinlerce ton atığın geri dönüştürülebileceğini ve çevreye olan olumlu etkisinin artacağını vurguluyorlar.
YORUMLAR
Yorum Yap